inter Zakelijk
Image default
Financiële diensten

De verzekering en diens eigenaardigheden

Als een goede expat verzekeringen wil afsluiten, omdat dat nou eenmaal een praktische noodzaak is, dan kan hij of zij alle kanten op. Je hebt zorgverzekeringen, opstalverzekeringen, overlijdensverzekeringen, en ga zo maar door. Maar hoe werken verzekeringen precies. Wie is er nou uiteindelijk verantwoordelijk? Wat is het economische doel van verzekeringen? Wat zijn problemen die inherent aan verzekeringen verbonden zijn? Dat zijn allemaal vragen die ten grondslag liggen aan het concept van verzekering, dat al eeuwen oud is. Al in de Gouden Eeuw en zelfs daarvoor in het Romeinse Rijk deed men al aan verzekeringen. Het is dus nuttig om te weten waar verzekeringen vandaan komen, en welke problemen er kunnen ontstaan.

De mens houdt niet van risico

De weddenschap van Samuel houdt het volgende in: mensen gaan liever geen weddenschap aan waarbij je 50% kans hebt om 100 euro te winnen en 50% kans hebt om 100 euro te verliezen. Dat is eigenlijk heel raar, want de kans om te winnen en verliezen is gelijk; de weddenschap is dus eerlijk. En toch willen mensen deze specifieke weddenschap praktisch nooit aangaan. Dat is omdat mensen van nature niet houden van verliezen. Verliezen weegt zwaarder dan winnen, en dat is de reden waarom mensen zich willen verzekeren tegen onzekere situaties die mogelijk ernstige (financiële) gevolgen zouden kunnen hebben.

Moreel wangedrag

Een probleem bij verzekeren is moreel wangedrag. Als een persoon namelijk een verzekering afsluit, bijvoorbeeld een verzekering voor zijn auto, dan kan hij zich ontzettend roekeloos gaan gedragen en veel schade maken. De persoon in kwestie is namelijk toch verzekerd, dus het maakt niet uit hoeveel schade hij maakt, de verzekering betaalt het toch wel! Dit is een enorm probleem dat opgelost kan worden door bijvoorbeeld het differentiëren van premies: het belonen van goed gedrag en het ‘bestraffen’ van slecht gedrag (dit heet ook wel het bonus-malussysteem).