inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

4 Trends binnen de industriële automatisering

Tegenwoordig zien we meer en meer dagelijkse industriële taken worden overgenomen door industriële automatisering. Of je het nu een fantastische of zorgwekkende ontwikkeling vindt, er zijn een aantal verbazingwekkende trends op het gebied van fabrieksautomatisering die zorgt voor een groeiende industrie en een van de belangrijkste automatiseringstransities van de afgelopen jaren aan het doormaken is. Hoewel er tal van interessante automatiseringsontwikkelingen zijn, hebben we in dit artikel enkele paradigma verschuivende trends geselecteerd en op een rijtje gezet.

1. Industrieel Internet of Things (IIOT)

Deze term verwijst naar de onderlinge verbinding van apparaten in industriële sectoren. Vandaag de dag zijn sensoren en interconnectiviteit zo ver ontwikkeld dat objecten autonoom met gebruikers kunnen communiceren. Bovendien kunnen apparaten gebruik maken van internet- en gps-connectiviteit om hun gedrag te sturen. Deze trend groeit in toenemende maten in tal van sectoren. In de landbouw speelt IIoT bijvoorbeeld een belangrijke rol, omdat het GPS kan helpen om tractoren te leiden en sensoren werken om op afstand brandstof- en gewasniveaus door te geven. Vervolgens kunnen sensoren voor windturbines en drones worden ingezet om gegevens te verzamelen voor het realiseren van een hogere efficiëntie.

2. Meer werkgelegenheid door de intelligente automatisering van diverse bedrijfsprocessen

Tegenwoordig is een industriele automatisering vacature niet meer weg te denken bij uiteenlopende bedrijven, want de automatisering van bedrijfsprocessen vereisen expertise en geavanceerde productietechnologieën. Bedrijven hebben dan ook steeds meer behoeften aan software engineers die kunnen ghelpen bij het schrijven en ontwerpen van softwareapplicaties die verscheidene bedrijfsprocessen kunnen automatiseren.

3. Automatiseren voor een hogere energie-efficiëntie

Producerende en verwerkende industrieën erkennen steeds meer dat energie-efficiëntie een sleutelfactor is om de kosten te verlagen en de winstgevendheid te bevorderen. Een goed energie-efficiënt doel is om ter plaatse hernieuwbare energie te gebruiken om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Bovendien kunnen automatiseringstoepassingen ervoor zorgen dat energie voor verscheidene toepassingen zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Naast ecologische overwegingen zal het in toenemende mate economisch zinvol zijn om gebruik te maken van industriële automatiseringsmethoden die als doel hebben het energieverbruik te minimaliseren.

4. Het toenemende belang van voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud bestaat al enige tijd, maar de laatste jaren is de behoefte ontstaan aan het verzamelen van gegevens over alle aspecten van het industriële productieproces. Dit kan helpen om noodgedwongen stops te vermijden en grote ongelukken en reparaties tot een minimum te krijgen. Elke stap in het fabricageproces van een product moet worden geanalyseerd. Sensoren bewaken trillingen, temperatuur, geluid en vochtigheid om ervoor te zorgen dat de productielijn op maximale efficiëntie draait, waardoor afval en verliezen worden beperkt. Preventief onderhoud aan de hand van automatiseringstechnologieën zijn dan ook steeds belangrijker geworden om een groot aantal factoren in de gaten te kunnen houden.