inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Re-integratie van zieke werknemers? Raadpleeg de experts van Xs2more

Bent u de leidinggevende van een bedrijf? Het is beslist geen eenvoudige opgave om uw onderneming tot een succes te maken en te behouden. In wezen draait alles om het promoten van uw diensten of producten aan potentiële klanten. Het opbouwen van een langdurige relatie met uw klanten geeft u energie, maar dat is zeker geen sinecure. U moet ervoor zorgen dat uw bedrijf goed zichtbaar is en zich aanpassen aan een dynamische markt. Als u personeel in dienst heeft, voegt u nog een essentieel aspect toe aan het ondernemerschap. U dient namelijk te zorgen voor een solide personeelsbeleid en een beleid omtrent verzuim.

In deze blog bespreken we de stappen die genomen moeten worden wanneer een van uw werknemers ziek wordt en moet re-integreren. Daarnaast lichten we de betekenis toe van re-integratie eerste spoor en re-integratie tweede spoor, en waarom het inschakelen van een re-integratie adviseur van toegevoegde waarde kan zijn.

Re-integratie eerste spoor versus re-integratie tweede spoor

Het werkgeverschap kent vele voordelen. Het is een bijzonder moment wanneer uw bedrijf groeit en u uw eerste werknemer in dienst kunt nemen. Samen doelen stellen en deze verwezenlijken werkt motiverend. Helaas krijgt u ook te maken met personeelszaken die niet altijd aangenaam zijn. Als werkgever komt u vroeg of laat in aanraking met werknemers die ziek worden. De meeste mensen hervatten hun werkzaamheden binnen twee weken, maar langdurig ziekteverzuim komt eveneens regelmatig voor. Het is de verantwoordelijkheid van u als werkgever om samen met de zieke medewerker een effectief re-integratietraject te doorlopen. Er zijn twee benaderingen om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Bij een eerste spoor traject keert de werknemer terug naar uw bedrijf, eventueel in een nieuwe of aangepaste functie. Bij een tweede spoor traject begeleidt u de werknemer bij het vinden van een passende functie bij een andere werkgever.

Raadpleeg de experts van Xs2more

Soms kunnen er geschillen ontstaan, bijvoorbeeld over het aantal re-integratie-uren of de exacte definitie van passende werkzaamheden. In bepaalde gevallen bestaan er meningsverschillen over de prestaties van een medewerker. Hoe dan ook, het is verstandig als werkgever om uitgebreid advies in te winnen en begeleiding te zoeken om goed voorbereid te zijn op eventuele conflicten. Bij Interzakelijk raden we aan om contact op te nemen met een re-integratie-expert of re-integratiecoach van Xs2more. Deze professionals zijn gespecialiseerd in diverse aspecten van re-integratie, waaronder re-integratie na depressie, re-integratie bij arbeidsongeschiktheid, het behandelen van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid, en de uitvoering van de Ziektewet voor eigenrisicodragers.