inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom kiezen bedrijven voor device lifecycle management?

Steeds meer bedrijven merken dat ze veel geld en tijd kwijt zijn aan IT. Een bedrijf heeft natuurlijk tal van apparaten en digitale middelen nodig. Het beheren van de apparaten kost tijd, maar de aanschaf en het onderhoud eraan kost weer geld. Dit gaat niet alleen om het inkopen van nieuwe apparaten, maar ook om het afvoeren van oude apparaten. In plaats van het steeds maar moeten aanschaffen van nieuwe apparaten en de mogelijkheden te bekijken waarop oude apparaten kunnen worden afgevoerd, bied IT Lifecycle Management of Device Lifecycle management een oplossing.

Wat is Device Lifecycle Management?

Device Lifecycle Management wordt ook wel It Lifecycle Management genoemd. Het is een IT dienst die zich bezighoudt met de apparaten binnen het bedrijf. Je kunt denken aan het inventariseren van wat een bedrijf nodig heeft of welke apparaten er in het beheer zijn, maar ook aan het maken van planningen rondom het apparatuur, het onderhouden van de apparaten en aan het afvoeren van oude apparaten. Het kan hier gaan om bijvoorbeeld computers, maar ook printers, smartphones en tablets.

Hoe gaat Device lifecycle Management in zijn werk?

Waar vele bedrijven nogal moeite kunnen hebben met het goed bijhouden van het apparatuur dat ze in het bezit hebben en ook aan medewerkers uitgeven, zorgt IT lifecycle Management voor een beter overzicht in het apparatuur dat in het bezit is en ook aan welke medewerkers de apparaten zijn uitgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van een handige tool. Deze tool zorgt ervoor dat vele gegevens automatisch worden bijgehouden en dat planningen worden geoptimaliseerd. Ook notificaties en handleidingen worden geoptimaliseerd. Er wordt gewerkt volgens een stappenplan waarmee het proces in zijn werk treedt.

Device Lifecycle Management

Stap 1 heeft alles te maken met het inventariseren. Er worden automatisch digitale uitnodigingen voor de werknemers verstuurd die vervolgens de stappen uit het proces kunnen doornemen.

Vervolgens wordt er bij stap 2 keuzes gemaakt. Werknemers hebben dan de mogelijkheid om apparaten te vervangen. Bij stap drie komt de planning kijken. In deze stap is het voor werknemers mogelijk om een gewenste datum en tijd te kiezen waarop de apparaten worden geleverd. Dan vindt de werkelijke inname en uitgifte van de apparaten plaats. De werknemers ontvangen dan nieuw apparatuur en leveren het oude weer in.

Bij stap 5 kunnen eventuele accessoires worden vervangen of aangevuld. Het proces kan natuurlijk niet zonder een duidelijke rapportage. Deze wordt bij stap 6 opgesteld. De genomen stappen en de gemaakte keuzes worden bij deze stap nog eens bevestigd. Bij stap 7, en tevens ook de laatste stap, wordt er gekeken naar de mening met betrekking tot de tevredenheid. Een werknemer heeft dan de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten. Zo weet je wat je de volgende keer beter kunt doen in het proces.

Waarom kiezen voor Device Lifecycle Management?

Als ondernemer is het zeker de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden die IT Lifecycle Management met zich meebrengt. Je kunt voor jezelf veel tijd besparen en daarnaast kan de IT afdeling zich ook beter richten op andere zaken. Dit bespaart dan weer kosten omdat je al je IT werknemers optimaal in kunt zetten. Een ander belangrijk voordeel is dat je een duidelijk overzicht hebt op wat voor apparaten je allemaal hebt en aan welke werknemers je de apparaten hebt gegeven.