inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is bijtelling en hoe bereken je het?

Bijtellingspercentage, fiscale waarden en indicatieve berekeningen. Heb je een bedrijf of een eenmanszaak? Dan ben je al hoogstwaarschijnlijk bekend met deze termen. Lease je voor het eerst een auto als ondernemer, of heb je recentelijk een auto van de zaak ontvangen en is de term bijtelling nog onbekend? Wij leggen alles uit in deze blog.

 

Wat is bijtelling?

Wanneer je een auto van je werkgever leaset, betaalt het bedrijf een deel van de kosten van de auto. Je werkgever voegt een evenredig deel van dit voordeel maandelijks, of per kwartaal, aan je loon toe. Het extra inkomen wordt dan aan een extra belasting onderworpen, vandaar de naam ‘bijtelling’.

Gebruik je de auto echter alleen voor zakelijke doeleinden, dan ben je vrijgesteld van extra belastingen. Daarom is het leasen van een auto vaak voordelig, want alles is bij de prijs inbegrepen, zoals de garage bezoeken. Het enige wat je als werknemer hoeft te betalen is brandstof. Het is dus een totaal zorgeloze manier om een auto te bezitten!

 

Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

In Nederland zijn er twee bijtellingspercentages voor nieuwe auto’s. In 2022 zijn die 16% voor elektrische auto’s en waterstofauto’s (tot € 35.000) en 22% voor benzine- en dieselauto’s. Kom je boven het plafond van € 35.000? Dan betaal je daarover 22% bijtelling. De overige bijtelling varieert naargelang het type auto dat je least.

Hoe bepaal je de hoogte van jouw leaseauto bijtelling? Simpel! Als je precies wilt weten hoeveel bijtelling je voor je auto moet betalen, kun je onze bijtellingscalculator gebruiken. Voer gewoon de gegevens van je auto in en wij doen de rest! Wil je graag weten hoe de berekening precies wordt gedaan? Lees dan verder.  

 

Hoe bereken ik de bijtelling?

De bijtelling wordt berekend aan de hand van verschillende gegevens. Het eerste gegeven is de fiscale waarde van de auto. Dit bedrag wordt door de leasemaatschappij bepaald op basis van de cataloguswaarde van de auto. Vermenigvuldig dit bedrag met het bijtellingspercentage waarin de elektrische, of diesel auto valt. Dit getal is je jaarlijkse bruto bijtelling. 

Wil je de hoogte van de netto bijtelling weten? Kijk dan in welke belastingschijf je inkomen valt. In 2022 zijn er twee belastingschijven in Nederland: 37,07% en 49,50%. Je hoeft nu alleen de bruto bijtelling met het percentage van de belastingschijf te vermenigvuldigen.