inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Werken als vergunningverlener APV via Joinuz

Heb jij onlangs een studie aan de universiteit of een HBO-opleiding afgerond? Of ben je een ambitieuze professional die toe is aan een nieuwe uitdaging? Ben je op zoek naar een functie waarmee je je nuttig kunt maken voor de gemeenschap? Het award winning detacheringsbureau Joinuz heeft tal van interessante gemeentebanen voor je beschikbaar. De opdrachtgevers hebben dringend behoefte aan gemotiveerde professionals. Je kunt er dus van op aan dat jouw inzet wordt gewaardeerd en op waarde wordt geschat, bijvoorbeeld als je via de detacheerder op zoek gaat naar een vacature voor handhavingsjurist, een vacature voor vergunningverlener APV of Wmo-consulent vacature. In dit artikel lichten we uit wat de functie van vergunningverlener APV precies inhoudt en welke vaardigheden daarbij belangrijk zijn.

Beoordelen van vergunningsaanvragen

Het beoordelen, weigeren of verlenen van vergunningsaanvragen zijn de belangrijkste taken van een vergunningverlener APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Dat betekent dat je vergunningsaanvragen toetst op risico’s en haalbaarheid, dat je ze controleert op naleving van wet- en regelgeving en dat je de aanvragers advies geeft. Als vergunningverlener APV ben jij dus het aanspreekpunt. Je stemt af met betrokken partijen zowel binnen als buiten de organisatie. Daarbij kun je denken aan de politie, brandweer en handhavers. Daarnaast houd je toezicht op de naleving van vergunningsvoorwaarden. Geen dag is hetzelfde wanneer je als vergunningverlener APV gaat werken. 

In deze functie ligt de focus op twee hoofdonderwerpen: evenementen en drank en horeca. De ene keer ben je bezig met vergunningen voor grote evenementen zoals een festival en de andere keer met het verstrekken van een terras- of alcoholvergunning. Je bent een belangrijke schakel tussen de verschillende stakeholders en je zorgt er met jouw bijdrage voor dat alles veilig verloopt. 

Welke opleiding is vereist?

Wil je weten welke opleiding is vereist om te kunnen solliciteren op gemeentebanen vacatures zoals de vacature van vergunningverlener APV? Bepaalde opleidingen geven je een duwtje in de rug. Je kunt hierbij denken aan HBO-Rechten met een specialisatie in de richting staats- en bestuursrecht of de studie Integrale Veiligheidskunde. Deze opleidingen zijn een pré, maar het is geen must om een van de twee te hebben afgerond. Er zijn ook andere manieren om als vergunningverlener APV aan de slag te kunnen. Een groot aantal ambtenaren groeit bijvoorbeeld vanuit secretariële opleidingen door naar vergunningverlener APV. Om dit pad te doorlopen, moet je je wel bijscholen bij de bestuursacademie door een cursus APV – bijzondere wetten te volgen. Verder is het wenselijk om bekend te zijn met het staats-en bestuursrecht. Daarbij is ervaring met politiek-bestuurlijke verhoudingen belangrijk.

https://www.joinuz.nl/vacatures-wmo-consulent