inter Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Een hondenriem kiezen: welk type en waarom?

Een hondenriem kiezen: welk type en waarom?

Voor dagelijks gebruik, zoals wandelen of trainen, is bijna elke riem geschikt.  Echter, als uw pup worstelt met een bepaald gedrag of u probeert een specifieke vaardigheid te trainen, kan de keuze van de riem het probleem verergeren of miscommunicatie in uw training veroorzaken.

Riemen zijn er in een scala van lengtes, breedtes en stijlen. Er is een lijn beschikbaar voor elk ras en temperament, en voor de vele toepassingen die we in het dagelijks leven en training tegenkomen. In wezen hebben alle hondenriemen hetzelfde basisdoel: onze honden veilig en onder controle te houden terwijl ze in het openbaar zijn en om te dienen als een hulpmiddel bij de training (indien goed gebruikt).

Waarom hebben we een hondenriem nodig?

Ten eerste is het op veel plaatsen bij wet verplicht om de hond in het openbaar aan de lijn te houden. Dit is voor de veiligheid! Een loslopende hond kan een ongeluk veroorzaken, en in geval van agressie, biedt het enige controle over onze pups.

 Andere voordelen van het gebruik van een hondenriem zijn:

 • Biedt een veilige en eenvoudige manier om met onze honden om te gaan & te communiceren tijdens de training.
 • Voorkomt dat uw pup gaat jagen of longeren; mogelijk andere dieren of mensen afschrikt
 • Voorkomt dat uw hond gaat dwalen op ongepaste plaatsen.
 • Voorkomt dat uw hond de weg op rent en zichzelf en misschien anderen verwondt als hij een ongeluk veroorzaakt.
 • Een middel om uw hond tijdelijk vast te binden zodat hij veilig is als u hem een paar minuten niet uw aandacht kunt geven.

Een riem is een essentieel hulpmiddel tijdens de eerste dagen van het puppy-zijn om ze veilig te houden en u te helpen bij de training. En het is een handig hulpmiddel voor controle en communicatie gedurende de rest van hun leven.

Wat is de beste hondenriem?

Bij het beslissen over een riem, zijn er verschillende dingen te overwegen:

 • Het doel, waar gebruik je de riem voor?
 • Het materiaal waarvan het gemaakt is
 • De lengte en breedte die het meest geschikt zijn voor de taak bij de hand
 • De stijl en het type sluiting dat de riem heeft om hem aan uw halsband te bevestigen
 • Er is heel wat om rekening mee te houden en daarom zijn er duizenden (letterlijk) keuzes beschikbaar.

Laten we elk van deze belangrijke punten doornemen, zodat je aan het eind van het artikel precies weet welke stijl, type en maat riem je nodig hebt en waarom. Dan zult u in staat zijn om de juiste riem met vertrouwen te kopen.

Verschillende soorten hondenriemen

Zonder rekening te houden met de verschillende gebruikte materialen, lengtes, breedtes, kleuren en meer, kunnen hondenriemen worden gegroepeerd in slechts een paar belangrijke types zoals hieronder beschreven.

De standaard hondenlijn

Dit is de meest voorkomende vorm van hondenriem gebruikt voor alledaagse wandelingen en basistraining. Ze zijn meestal gemaakt van Nylon of leer, hoewel andere materialen beschikbaar zijn zoals katoen en rubber, maar deze zijn niet zo duurzaam en dus veel minder gebruikelijk.

Nylon en leder zijn beide sterk genoeg om een volwassen hond in bedwang te houden, maar licht genoeg voor gebruik met een puppy. Ze meten tussen 4 en 8 voet in lengte, waarbij 6 voet het meest gangbaar is. Deze lengte laat voldoende ruimte voor bewegingsvrijheid terwijl ze kort genoeg zijn om de handler volledige controle over hun hond te geven indien nodig. Wij adviseren een 6 voet lederen riem aan elk van onze klanten voor dagelijks gebruik.

Intrekbare hondenriemen

Intrekbare hondenriemen staan u toe om de lengte van riem te variëren die u uw hond toestaat voor vrijheid van beweging. Zij werken zoals een meetlint met een nylon koord dat van ongeveer 4 tot 30 voet kan verlengen, met een sluitmechanisme in een plastic handvat dat u toestaat om de lijn op verschillende graden van lengte te sluiten. Ze dan automatisch verzamelen elke speling in de riem wanneer u het mechanisme loslaat, intrekken van de lijn in het handvat.

Hoewel intrekbare hondenriemen vrij populair zijn, zijn er een paar dingen te overwegen voordat u kiest voor het gebruik van een:

 • Brandwonden door het tou
 • Mogelijke wurging als gevolg van zo veel overtollige lijn

Afgezien van deze gevaren, kan het gebruik van een oprolbare riem zonder een goed begrip van het hulpmiddel resulteren in het leren van de hond om te trekken!

Op bijna alle momenten zal er spanning op een intrekbare lijn staan, tenzij onze pup natuurlijk naar ons toe loopt.  Terwijl ze weglopen “trekken” ze aan de lijn om die te verlengen naar waar, of wat dan ook, ze proberen te gaan of te bereiken. Het gedrag wordt dan beloond als de hond zijn doel heeft bereikt.

Hoe verwarrend is dit voor de hond?

Zodra we besluiten de lijn in te trekken en onze honden te vragen aan onze zijde te blijven, nemen ze hun toevlucht tot trekken om te bereiken wat ze willen. In de meeste gevallen, als ze aan de lijn trekken, mogen ze gaan waar ze willen, en nu mogen ze dat niet. Verward, weten we dat onze honden zullen toevlucht nemen tot wat het meest belonend is. Dus natuurlijk, beginnen ze te trekken aan onze lijn.

Wij raden het gebruik van intrekbare leibanden af totdat uw pup een goed begrip heeft van de etiquette aan de lijn. Alleen dan, zal deze leiband dienen als een nuttig medium dat controle biedt voor u en vrijheid voor uw hond.