inter Zakelijk
Image default
Gezondheidszorg

Waar let je op bij de aanschaf van Dumbbells ?

Een Dumbbell is een stuk gewicht dat aan beide uiteinden van een korte stang wordt bevestigd. Het kan worden gebruikt voor verschillende oefeningen, zoals biceps curls en triceps extensions, om de spieren in de arm te trainen. Sommige mensen vinden dumbbells gemakkelijker te hanteren dan barbells tijdens het liften, omdat ze kleiner zijn en meer bewegingsvrijheid bieden. Anderen vinden dumbbells echter moeilijker te liften omdat ze onhandig zijn en je sneller uit balans raakt. Het gewicht van een dumbbell wordt meestal aangegeven in pounds (lb) of kilograms (kg).

 

Verschillende soorten oefeningen

Dumbbells kunnen worden gebruikt voor verschillende oefeningen, waaronder:

 

Biceps curls: Voor deze oefening is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ellebogen niet bewegen tijdens het optillen. Begin met je armen langs je zijden met de palm van je handen naar boven gericht. Houd de dumbbells vast en breng ze naar je borstkas door je ellebogen te buigen. Terug naar de uitgangspositie en herhaal. Dit kun je doen met dumbbells 4 kg om je eerst te focussen op de techniek, zodat je later een stukje zwaarder kunt gaan trainen.

 

Triceps extensions: Begin met de dumbbells boven je hoofd met je armen gestrekt. Breng de dumbbells langzaam omlaag totdat ze net boven je schouders zijn. Buig dan je ellebogen om de dumbbells weer omhoog te brengen totdat ze weer boven je hoofd zijn. Herhaal de beweging.

 

Shoulder press: Begin met de dumbbells net boven je schouders met je armen gestrekt en je handpalmen naar voren gericht. Duw de dumbbells omhoog totdat ze boven je hoofd zijn. Terug naar de uitgangspositie en herhaal.

 

Lateral raise: Begin met de dumbbells langs je zijden met je armen ontspannen. Til de dumbbells op door je ellebogen te buigen terwijl je ervoor zorgt dat ze niet verder komen dan schouderbreedte uit elkaar. Terug naar de uitgangspositie en herhaal.

 

Veelzijdig

 

Dumbbells zijn ontzettend veelzijdig en kunnen dus worden gebruikt om verschillende spiergroepen te trainen. Als je nieuw bent in het gebruik van dumbbells, is het belangrijk om te starten met een lichtgewicht en langzaam op te bouwen naarmate je sterker wordt. Direct trainen met dumbbells 20 kg is dus ook niet verstandig. Het is ook belangrijk om goed uitgebalanceerde trainingsschema te kiezen en ervoor te zorgen dat je de juiste vorm gebruikt om blessures te voorkomen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een deskundige of fysiotherapeut voor advies.