inter Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

ZZP Administratiebureau

Wanneer u als zelfstandige aan de slag bent gegaan, dan is dat natuurlijk fantastisch. U heeft dan een flinke uitdaging, vrijheid en u kunt zelf bepalen hoeveel u wilt verdienen. Daarnaast komen er ook wat minder leuke aspecten bij kijken. U moet bijvoorbeeld zelf de administratie regelen. Bij een klein bedrijf is dit nog niet zo heel ingewikkeld, maar toch moet dit goed op orde zijn. Het is in Nederland niet verplicht om hier een boekhouder voor in te schakelen. Toch kan het soms wel gemakkelijk zijn. In dit artikel bespreken wij eerst enkele nadelen van een boekhouder. Vervolgens gaan wij wat dieper in op de voordelen. Hopelijk weet u na het lezen van dit artikel precies of de boekhouder iets voor u is.

 

Nadelen van een ZZP administratiebureau

Hieronder bespreken wij enkele nadelen van een ZZP administratiebureau inschakelen.

– U heeft minder financieel overzicht

Het nadeel van volledig uitbesteden, is dat u daardoor minder financieel overzicht heeft. De meeste gegevens liggen dan bij de boekhouder en dat kan soms best vervelend zijn. Misschien heeft u bijvoorbeeld bepaalde financiële documenten nodig, maar misschien is de boekhouder dan net toevallig op vakantie. Gelukkig is dit op te lossen door enkele zaken voordien af te stemmen. Ook kunt u een deel van uw administratie uitbesteden en de rest zelf gaan doen. Facturen opstellen en inboeken is vaak niet zo ingewikkeld. Zelfs de btw-aangiftes invullen lukt de meeste zelfstandige ondernemers nog wel. Het is vooral de aangifte inkomstenbelasting die voor velen problematisch en ingewikkeld kan zijn .

– U bent er geld aan kwijt

Een ander nadeel is dat u uiteraard ook geld kwijt bent aan de boekhouder. De prijs is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. In de eerste plaats ligt er een verschil tussen de prijzen van een boekhouder en een accountant. Als zelfstandige ondernemer is het meestal niet noodzakelijk om een accountant in te schakelen. Een boekhouder is dus relatief goedkoop, maar tegelijkertijd moet deze uiteraard wel goed zijn. Boekhouder is een vrije titel en dit geldt niet voor een accountant. Bij een accountant bent u dus meer zeker van de expertise. Uiteraard bent u er geld aan kwijt, maar tegelijkertijd kunt u er ook tijd mee besparen. Tijd is immers geld, zo stelt het bekende credo.

De voordelen

Uiteraard zijn er ook verschillende voordelen aan een boekhouder. Hieronder leest u enkele voordelen.

– Minder kans op boetes

Als u de boekhouding door een ZZP administratiebureau laat doen, dan heeft u minder kans op boetes. De fiscale regels in Nederland zijn immers best pittig en als u zaken verkeerd gaat invullen, dan kunt u problemen krijgen bij een eventuele controle. Een boekhouder kent de fiscale regeltjes beter en u heeft dus ook minder kans op boetes.

– Extra expertise

Misschien heeft u wel recht op allerlei fiscale voordelen. Wanneer u zelf de administratie gaat invoeren, dan is de kans groot dat u daar niet volledig gebruik van gaat maken. Het is ook niet zo dat de belastingdienst dit aan u gaat melden. U heeft zelf de verantwoordelijkheid om op te eisen waar u recht op heeft. Een boekhouder weet vaak beter waar u recht op heeft en dus kan een boekhouder zich op die manier ook terugbetalen. Daar staat de boekhouder dan ook om bekend