inter Zakelijk
Image default
Boekhouding

Wat zijn aandelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om aandelen aan te schaffen. Aandelen zijn letterlijk aandelen binnen een bedrijf. Het is een bewijs van een mede-eigendom. De bezitter van het aandeel heeft hiermee een zeggenschap binnen het bedrijf. Op financieel gebied ben je eigenaar van een bedrijf, maar op juridisch gebied is dit net weer wat anders. Als je een aandeel hebt binnen een bedrijf dan deel je de winst van het bedrijf met andere aandeelhouders, maar je deelt ook de risico’s. je kunt je aandelen ook weer verkopen en zo kun je winst maken.

 

Waar kun je aandelen kopen

Je kunt op 2 verschillende manieren aandelen kopen. Je kan er voor kiezen een aandeel te kopen via je reguliere bank, maar veel mensen kiezen deze manier niet. De beste manier om een aandeel te kopen is via een broker. Een broker is eigenlijk gewoon een gespecialiseerde beleggersrekening. Je kan deze rekening daarom ook niet gebruiken voor je dagelijkse dingen. Deze rekening is speciaal voor aandelen te kopen. Als je aandelen kopen van chipmaker amd moet dit dus via een broker.

Als je een brokeraccount hebt aangemaakt moet je er dus geld op storten. Zodra het geld binnen is op je rekening kun je beginnen met het kopen van aandelen. Als je bijvoorbeeld wilt aandelen kopen van chipmaker amd ish et goed om daar even bij stil te staan. Vaak staat er namelijk execution only dit betekent dat je alleen de aandelen koopt en geen advies krijgt over de aandelen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet, je kunt hier verschillende boeken over lezen.

 

De voordelen van aandelen

Als je besluiten aandelen kopen van chipmaker amd kun je er veel voordelen van krijgen. Aandelen zijn een instrument waarmee een bedrijf zichzelf mee kunnen financieren.

Het allerbelangrijkste voordeel van aandelen is dat de onderneming niet verplicht is om het geld terug te geven. Pas als er winst wordt gemaakt zullen de aandeelhouders uitkering eisen. Een aandeelhouder moet daarnaast maar afwachten of hij vergoeding krijgt en dat is dus een risico.

Ook kun je vanaf een heel klein bedrag aandelen aanschaffen. Hierdoor kun je veel winst maken en dit heeft voor de aandeelhouders ook weer een voordeel namelijk de koerswinst.