inter Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Tips voor veilig werken met steigers

We weten allemaal dat werken op steigers soms erg gevaarlijk kan zijn. Je mag de juiste veiligheidsmaatregelen voor steigers nemen, maar dingen kunnen uit de hand lopen als ze niet worden onderhouden zoals ze zouden moeten zijn. Als er voor hen gezorgd wordt, is het werk veilig – net zo veilig als elk ander bouwwerk. U maakt uw leven en werk immers gemakkelijker door gebruik te maken van de steiger. Hier zijn enkele belangrijke veiligheids trucs en tips voor steigers om u veilig te houden.

Soorten steigers

Hoewel we allemaal weten dat steigers een werkplatform zijn dat veel wordt gebruikt in de bouwsector, is het belangrijk om bestaande steigers op een bouwplaats te kunnen identificeren.
Er zijn drie hoofdtypen steigers die worden gebruikt. Zij zijn:

Ondersteunde steigers

Dit is het meest gebruikte type steiger. Het is vanaf de grond opgebouwd en maakt gebruik van de ondersteuning van zowel de grond als het gebouw. De materialen die worden gebruikt om ondersteunde steigers te bouwen, variëren van metalen buizen en koppelingen tot bamboe, afhankelijk van in welk deel van de wereld u zich bevindt.

Deze stijl van steigers is populair geworden vanwege het feit dat het gemakkelijk op te zetten, te demonteren en te transporteren is. Je kunt het tijdens het bouwen verdieping voor verdieping opbouwen en net zo gemakkelijk weer afbreken.

Mobiele steigers

Deze stijl van steigers is vergelijkbaar met ondersteunde steigers en wordt gezien in grotere projecten. In tegenstelling tot ondersteunde steigers, zijn deze gebouwd op wielen en vrijstaand.
Rolsteigers worden om voor de hand liggende redenen ook wel rolsteigers genoemd.

Hangende steigers

Dit is het type steiger dat ideaal wordt gebruikt voor constructies met meerdere verdiepingen, zoals wolkenkrabbers. Kenmerkend daarbij is dat het steigerplatform middels een geautomatiseerd katrolsysteem aan het dak wordt opgehangen, waardoor de bouwvakker zich veilig van vloer naar vloer kan verplaatsen.
Heb je ooit een glazenwasser de ramen van een wolkenkrabber zien schoonmaken? Dankzij de hangende steigers kunnen ze hun werk gemakkelijk doen.

Gemeenschappelijke steiger gevaren

Het identificeren van bestaande en voorspelbare gevaren op een bouwplaats, met name die met betrekking tot steigers, is van het grootste belang om de veiligheid van degenen die op de bouwplaats werken te waarborgen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende steiger gevaren.

Ongevallen

De meeste gevallen van steigers zijn op de een of andere manier gerelateerd aan vangrails. Dit kan komen door een onjuiste installatie van de leuning, het ontbreken van een leuning of het ontbreken van veiligheidsuitrusting zoals persoonlijke valbeveiligingssystemen.

Puin

Getroffen worden door vallende voorwerpen zoals bouwafval is een ander veel voorkomend gevaar voor steigers. Hoewel op alle locaties helmen en veiligheidslaarzen worden gebruikt, zijn er strengere maatregelen nodig om verwondingen door vallend puin te voorkomen.

Het gebruik van netten en kantplanken om te voorkomen dat puin van steigers valt, is zo’n maatregel die kan worden geïmplementeerd. Een andere maatregel is het plaatsen van barricades direct onder en rond de steigers om te voorkomen dat iemand binnen het bereik van vallend bouwafval loopt.

Steiger stort in

Niets kan meer vernederend zijn dan een steiger die van een hoogte instort met een persoon erop. De meest voorkomende oorzaak hiervan is de onjuiste installatie van de steiger.

Preventieve maatregelen

De risico’s die met deze gevaren gepaard gaan, kunnen worden tegengegaan met bepaalde onmiddellijke corrigerende maatregelen om de kans dat ze zich voordoen te elimineren.

Goede training

De veiligheidsvoorschriften vereisen dat alle werknemers goed zijn opgeleid wanneer ze op een steiger werken – dit is verplicht, zelfs als u in de buurt van een steiger werkt. Hoe dan ook, u moet de steiger volledig begrijpen – hoe deze is gemaakt en bediend. U moet leren hoe u op of van de steiger kunt stappen, wat u moet doen in geval van nood en hoe u vallen kunt voorkomen. Iedereen die op een steiger werkt, moet te allen tijde veilig zijn.

Paraatheid

Voordat u het gaat gebruiken, moet een gekwalificeerd persoon de steiger inspecteren. De basis moet worden vastgezet en aangepast, zodat het in orde is voor elke helling in het gebouw. De planken en de vangrail moeten veilig worden geïnstalleerd en je moet de hoogteverschillen, weersomstandigheden en draden in de gaten houden.

Gelicentieerde professionals

Malafide werkgevers vormen het grootste risico bij het werken op steigers. Ze hebben geen vergunning om daar te werken, maar dat houdt hen niet tegen. Ze gaan niet via de juiste kanalen om een ​​licentie te krijgen. In plaats daarvan komen ze met een pick-up truck, ze verzamelen wat arbeiders en bouwmateriaal dat niet echt wordt geïnspecteerd. Die arbeiders lopen gevaar – maar niet alleen, want ook de toekomstige bewoners van het gebouw lopen gevaar. Daarom is het belangrijk dat alle bouwvakkers gediplomeerde professionals zijn en onder toezicht van een competent persoon werken.

Laadvermogen begrijpen

Er worden soms fouten gemaakt tijdens de ontwerpfasen van steigers en een daarvan is niet aan alles denken.

https://www.redsteigerbouw.nl/