inter Zakelijk
Image default
Industriële goederen en diensten

Gasveren kom je overal tegen

Het openen van een achterklep van een auto, het openen van een vliegtuigluik, het omhoog of omlaag bewegen van een bureaustoel; allemaal handelingen die heel simpel zijn maar waar toch een stukje techniek achter zit. Bij alle bovenstaande bewegingen speelt een gasveer namelijk een grote rol. Gasverenkom je in het dagelijks leven regelmatig tegen omdat ze bepaalde handelingen simpelweg een stuk eenvoudiger maken. Het openen van een klep van een paardentrailer lukt bijvoorbeeld niet alleen op spierkracht en daarom heb je een gasveer nodig. Er zijn echter verschillende soorten gasveren die allemaal op een andere manier werken. Toch hebben ze allemaal hetzelfde doel; het soepel en licht laten bewegen van onderdelen die met alleen menskracht zeer veel kracht kosten. Hoewel je er niet vaak bij stil staat gebruik je gasveren regelmatig tijdens je dagelijkse bezigheden. Ook in de meeste bewegende producten waar je gebruik van maakt zijn deze veren verwerkt om de beweging soepel en minder zwaar te maken.

Wat is een gasveer?

Gasveren worden voornamelijk gebruikt om grote en zware kleppen en luiken te openen die zonder gasveer erg zwaar zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een achterklep van een auto of het openen van een klep van een paardentrailer of bestelbus. Zonder gasveer kan je deze kleppen bijna niet openen. Een gasveer is dan ingebouwd om verlichting te bieden. Een gasveer is eigenlijk niets anders dan een met gas gevulde cilinder waarin een veer is verwerkt. Door verplaatsing van het gas wordt de veer ingetrokken of juist naar buiten geduwd. Hierdoor ontstaat er een beweging. Er zijn dan ook twee typen gasveren die eigenlijk hetzelfde doel hebben. Je hebt een gasdrukveer en een gastrekveer die beiden zorgen voor het soepel openen van grote onderdelen.

Waar kan je gasveren voor gebruiken?

Zoals aangegeven worden gasveren in het dagelijks leven zeer veel gebruikt. Niet alleen voor het openen van een achterklep van een auto of paardentrailer, maar ook voor de dagelijkse dingen zoals het omhoog en omlaag zetten van een bureaustoel of een hoog-laagbed in een ziekenhuis. Gasveren worden ook gebruikt in machines of in stukken gereedschap om te voorkomen dat er plotseling een gewicht of bepaalde druk naar beneden komt. Kortom; gasveren worden in het dagelijks leven zeer veel gebruikt. Er zijn dan ook vele soorten gasveren die verschillen in de hoeveelheid druk en in de lengte van de veer. Afhankelijk van de toepassing kan je de veren op maat laten maken door gecertificeerde bedrijven.

Ben je dus benieuwd naar de werking van een achterklep van een auto of een klep van paardentrailer? Verdiep je dan eens in de werking van een gasveer. Gasveren om je namelijk overal tegen zonder dat je daar vaak bij stil staat. Wil je zelf een project starten waarbij je gebruik moet maken van bepaalde typen gasveren? Kijk dan eens naar de vele mogelijkheden. Gasveren worden namelijk op maat gemaakt en afhankelijk van de toepassing wordt de druk in de veer bepaald. De veren zijn dus eigenlijk overal voor te gebruiken, zeker wanneer je werkt met zware panelen of draaibare onderdelen zoals zware deuren of ramen.