inter Zakelijk
Image default
Industriële goederen en diensten

Wat produceert een RVS gieterij?

RVS, ook wel roestvrij staal genoemd, is een metaal dat in het dagelijkse leven vaak wordt gebruikt. Zowel binnen huishoudens als binnen de industrie komt veel RVS voor. RVS is een sterk metaal dat weinig onderhoud vergt en dat verklaard ook de grote populariteit van dit metaal. Maar hoe worden RVS artikelen eigenlijk gemaakt? En hoe worden grote RVS constructies gemaakt voor het gebruik in de industrie? RVS is een metaal dat eerst bewerkt en gegoten moet worden, maar hoe gaat zo’n proces nu precies in zijn werk? En wat zijn de mogelijkheden die een RVS gieterij heeft? 

Wat is een RVS gieterij? 

In een RVS gieterij vinden alle handelingen plaats om RVS artikelen, platen en buizen op te leveren. Vaak wordt gebruikt gemaakt van de verloren was methode, waarbij een wassen mal bepaalt hoe een RVS artikel eruit komt te zien. Allereerst wordt er een 3D model gemaakt, waarna dit model wordt omgezet in een mal. In deze mal wordt was gegoten, zodat van dit wassen product een mal kan worden gemaakt. Is de wassen mal eenmaal klaar voor gebruik? Dan wordt gesmolten metaal in de wassen mal gegoten. Na het afkoelen ontstaat er dan een RVS product dat eenvoudig uit de mal kan worden gehaald. Bij de methode worden kleine producten van RVS vervaardigd, maar het kan ook gaan om grotere producten zoals buizen, stalen frames en andere industriële constructies. 

Wat zijn de activiteiten binnen een RVS gieterij?

In een RVS gieterij worden alle bovenstaande handelingen uitgevoerd. Zo beschikt een RVS gieterij vaak over een eigen ontwerpstudio waar alle 3D modellen voor de mallen worden gemaakt. Ook de mallen zelf worden in een RVS gieterij gemaakt en ook het smelten van het RVS gebeurt in de gieterij. Er zijn in Nederland verschillende RVS gieterijen die allemaal producten genereren voor diverse afzetmarkten. Zo kan RVS worden gegoten voor de consument, maar ook voor de grote industriële markt. Denk hierbij aan de bouw, de auto-industrie en de medische industrie. Alleemaal toepassingen waar producten van RVS worden gebruikt. RVS is dan ook een heel veelzijdig metaal dat veelvuldig wordt gebruikt in het dagelijkse leven. Wil je zelf iets laten maken van RVS voor een project en kunststuk? Ook dan kun je bij een RVS gieterij terecht. 

RSV, een metaal dat gebruikt wordt in het dagelijkse leven door consumenten, maar ook door grote industrieën zoals de bouw, de auto-industrie of de medische industrie. RVS is in gesmolten toestand eenvoudig te bewerken, maar dat kan alleen in een RVS gieterij waar ze gebruik maken van mallen die bestand zijn tegen hoge hitte. Een methode die vaak wordt gebruikt in de gieterijen is de verloren was methode, waarbij de mallen zijn gemaakt van was. Deze mallen zijn bestand tegen extreme hitte en zorgen ervoor dat het RVS zijn vorm kan aannemen. Na uitharding kan de wassen mal eenvoudig verwijderd worden zodat er een RVS product ontstaat dat na bewerking direct naar de afnemer kan worden getransporteerd. De toepassing van RVS is eindeloos, dus wil je zelf wat laten maken van RVS? Ook daarvoor kun je bij een RVS gieterij terecht.