inter Zakelijk
Image default
Transport en logistiek

Belt conveyor is niet meer weg te denken

Bij de film ‘Modern Times’ zie je hoe Charlie Chaplin een aanklacht doet tegen de toen opkomende industriële revolutie, en heeft hij kritiek op de opkomst van de lopende band en de vele machines in de fabriek. In de film, die gemaakt is in 1936, is te zien hoe Chaplin zich net een robot voelt, dankzij de steeds herhalende handelingen die hij uit moet voeren aan de transportband.

Machines begonnen de arbeid van de mensen te vervangen, dit resulteerde er ook in dat veel mensen zonder werk kwamen te zitten. Een voordeel was natuurlijk dat toen, vanaf halverwege de achttiende eeuw, massaproductie van voedsel, goederen, machines, apparaten en vervoersmiddelen mogelijk werd. Grote oplages konden snel gemaakt worden.

Ondanks de kritische noot van Chaplin zijn velen dus erg blij met de moderne veranderingen, en nog steeds kunnen we ons geen tijd meer voorstellen zonder lopende band in het productieproces. 

Voordelen transportbandsystemen

Wanneer je dus vandaag de dag een fabriekshal binnenloopt, bijvoorbeeld van de voedingsindustrie, zul je daar diverse lopende banden aantreffen. De belt conveyor is daar één van. Dit transportsysteem is een modulair systeem hetgeen betekent dat alle onderdelen los verkrijgbaar zijn. Je kunt hem dus helemaal samenstellen naar de wensen van jou en je bedrijf.

Wanneer je een dergelijk systeem bestelt, komt er een handige gebruiksaanwijzing bij waardoor je hem zelf in elkaar kunt zetten en geen kosten aan een monteur kwijt bent. Indien er toch een onderdeel defect mocht gaan is een monteur binnen 24 uur ter plaatse om het defect te repareren. Daardoor stokt het productieproces niet te lang. (tip: zie deze pagina voor meer voordelen 

Voordelen van een belt conveyor

Een belt conveyor heeft vele voordelen. Allereerst, wanneer jouw producten veranderingen ondergaan zoals al snel het geval is in de FMCG-branche (verpakkingen van artikelen veranderen bijvoorbeeld), moet jouw transportbandsysteem mee veranderen. Het moet dan net wat anders afgesteld worden.

Dankzij het modulaire systeem is dit geen enkel probleem. Ook wanneer je een reservelijn erbij wilt bouwen kun je moeiteloos je bestaande systeem uitbreiden met een extra band. Tevens is het systeem onderhoudsarm vanwege de hygiënische materiaalkeuze en zul je merken dat het nagenoeg geluidsarm is. Ook al heb je minder arbeiders nodig in de fabriek vanwege deze machinale processen, toch wegen de nadelen waarschijnlijk niet op tegen de voordelen, bij het gebruik van een belt conveyor in je productieproces. Vanwege de stijgende vraag van de consument kun je als productiebedrijf niet meer zonder!

 

https://www.fssolutions.nl/oplossing/belt-conveyor/