inter Zakelijk
Image default
Informatiediensten

Hoe past asset management software in jouw bedrijf?

Ook voor jouw bedrijf kan asset management software een aanwinst zijn. Vaak blijft het echter onduidelijk wat de voordelen precies inhouden; en hoe deze software past binnen het geheel van je bedrijf. Een introductie.

 

Asset Enterprise Management (EAM)

Asset management software is een onmisbaar hulpmiddel van het zogenaamde asset management of, voluit, Asset Enterprise Management (AEM). Kort gezegd traceert AEM de levenscyclus van bedrijfsmiddelen, van aankoop tot afvoering. Centraal staat dan ook het Life Cycle Asset Management (LCAM), dat op zijn beurt een facet is van het IT asset management. IT asset management verenigt namelijk alle processen en praktijken die LCAM ondersteunen.

Life Cycle Management (LCAM)

Door een helder beeld te krijgen van de levenscyclus van bedrijfsmiddelen kan je sneller en beter strategische beslissingen maken. LCAM helpt hierbij vooral als een methode van kapitaalverbetering. Het analyseert de efficiëntie van bedrijfsmiddelen in hun omgeving. Zo helpt het je om die middelen beter af te stemmen op de bedrijfsdoelen; en om efficiëntie- en productiviteitsproblemen te identificeren, quantificeren en prioriteren.

Asset management software

De levenscyclus van bedrijfsmiddelen vastleggen en traceren, dat is wat een asset management applicatie doet. Hoewel het ook voor reguliere assets zoals kantoorbenodigdheden kan, gaat het daarbij meestal om IT-middelen, met name software en hardware. Men spreekt respectievelijk van Software Asset Management (SAM) en Hardware Asset Management (HAM).

In elk geval biedt asset management software detailinformatie over je bedrijfsmiddelen. De applicatie toont onder andere waar assets zijn en wie ze hoe gebruikt. Daarnaast meet het verkoopprestaties, optimaliseert het het leverings- en aankoopproces en maximaliseert het het gebruik en de waarde van bedrijfsmiddelen. Het resultaat is een hogere kosttransparantie, die betere beslissingsname mogelijk maakt. Zo minimaliseert asset management software kosten, terwijl het opbrengen maximaliseert. Het vergroot je Return On Investment (ROI).

 

Software Asset Management (SAM)

Als eerste pijler wordt SAM gebruikt voor aankoop, budgettering, management en gebruik van software. Het maximaliseert diens waarde en impact. Daarvoor is SAM gericht op de reductie van IT-investeringen en de maximalisatie van hun efficiëntie, reactietijd en gebruikers. Bovendien regelt het verschillende organisatieprocessen zoals licenties en beveiliging. Zo vermindert SAM de software kost (TCO), controleert het de software inventaris, en verbetert het de gebruikersproductiviteit.

 

Hardware asset management (HAM)

Als tweede pijler, tot slot, manage je fysieke computeronderdelen, netwerken en systemen in het Hardware Asset Management (HAM). Deze toestallen en onderdelen worden aangekocht, onderhouden, eventueel hergebruikt en uiteindelijk afgevoerd. Correct HAM kent alle hardware in je bedrijf en blijft permanent in contact met andere managementdisciplines. Zo registreert het de juiste financiële informatie en levenscycli; en helpt het je bij het maken van geïnformeerde beslissingen gebaseerd op meetbare, financiële objectieven.