inter Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Zakelijke voordelen van financial lease

Met je onderneming sta je wellicht aan de vooravond van grote veranderingen. De zaken zijn tot nu toe goed gegaan, maar je bedrijf gaat een nieuwe fase in. Je gaat je activiteiten uitbreiden en dat betekent dat je over een aantal grote investeringen moet beslissen. Helaas is je financiële ruimte niet onuitputtelijk. Je wilt tegelijkertijd je personeelsbestand uitbreiden, investeren in nog meer productiecapaciteit, maar ook je wagenpark is inmiddels te krap. Hoe ga je dit allemaal betalen? Wat betreft je wagenpark zijn er interessante mogelijkheden voor jou als ondernemer. Heb je wel eens aan financial lease gedacht? Met financial leaseheb je geen grote investering in het begin nodig, maar profiteer je wel van een aantal interessante voordelen.

Wat houdt financial lease precies in?

Om de voordelen van financial lease voor jou als ondernemer duidelijk te krijgen, is het goed om deze financieringsvorm te vergelijken met een tweetal andere. De eerste is traditioneel eigendom, de tweede is operational lease.

  • Eigendom: met eigen of deels geleende financiële middelen schaf jij je nieuwe wagenpark aan. Je moet niet alleen de aanschafprijs bekostigen, maar ook de btw voorschieten. Je bent verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud, reparaties en keuringen. Je kunt je investering in een aantal jaar afschrijven, wat fiscaal voordelig is.
  • Operational lease: Bij operational lease doe je geen investering, maar een uitgave. Dit houdt in dat je bij operational lease niet kunt profiteren van fiscale voordelen. Voor de auto’s die je least, betaal je elke maand een bedrag plus btw. Bij operational lease ben je in feite huurder van je auto. Je leasemaatschappij is in de regel verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties.

De voordelen van financial lease

Financial lease werkt anders. Bij financial lease word je bedrijf eigenaar van de auto’s. Je kunt je auto’s leasen voor de volledige aanschafwaarde, vaak ook inclusief btw. Veel leasemaatschappijen laten je de btw in enkele maanden terugbetalen. Omdat je eigenaar bent geworden, mag je ook profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen zoals btw-teruggave, investeringsaftrek en afschrijvingen. Omdat je maandelijks een leasebedrag betaalt, hoef je in het begin geen extra grote investering te doen. Met je leasemaatschappij bepaal je in overleg de hoogte van je maandbedrag en de lengte van je leaseperiode. Aan het eind van je leaseperiode is je auto volledig jouw eigendom. 

Nog meer voordelen die van pas kunnen komen

Zeker als je ook andere grote investeringen moet doen, kan financial lease een uitkomst zijn. Je houdt immers meer financiële ruimte over om andere noodzakelijke investeringen te bekostigen. Het kan zijn dat de zaken beter gaan dan je van tevoren hebt gecalculeerd toen je je leasecontract aanging. Dan zou je erover kunnen denken om vervroegd af te lossen. Vervroegd aflossen bij financial lease werkt anders dan vervroegd aflossen van je hypotheek. Bij je hypotheek word je dan vaak met een boetebedrag geconfronteerd. Dit is bij financial lease niet aan de orde. Ben je geen ondernemer met personeel, maar een zzp ‘er? Financial lease is dan ook voor jou mogelijk, ook als je net gestart bent met je onderneming en nog niet de jaarcijfers kunt overleggen die veel financiers normaliter van je verlangen.