inter Zakelijk
Image default
Bedrijvengidsen

Wat kun je doen met plastic afval?

Plastic is een van de meest voorkomende afvalstromen in het huishouden. Tegenwoordig hebben veel huishoudens een aparte plastic container om hun plastic afval in te verzamelen. Voor je plastic afval weggooit, zijn er echter nog een aantal mogelijkheden om je plastic afval optimaal te gebruiken. We geven je een aantal voorbeelden van wat je met je plastic afval kunt doen.

Schoonmaken

Voordat je een andere bestemming kiest voor je plastic afval, is het belangrijk dat je het goed schoonmaakt. Zo haal je namelijk eventuele etensresten, drankresten en andere stoffen uit het plastic en je houdt alles zo hygiënisch mogelijk. Daarna kun je een nieuw doel gaan zoeken voor je plastic flesjes, bakjes en andere stukken plastic.

Plantenpotten van je flesjes

Je kunt plantenpotjes maken van lege frisdrankflessen. Dit doe je door de fles horizontaal door de helft te knippen. In de bodem van de fles doe je een beetje water, om de plantjes te hydrateren. De bovenste helft draai je om, zodat de hals van de fles aan de onderkant zit. Zo zet je deze helft van de fles in de andere helft. Daarna vul je de bovenste flessen helft, die omgekeerd in de bodem staat, met potgrond. Hier plant je vervolgens zaadjes in voor een plant. Doordat de bodem water heeft, kan je plantje lekker groeien.

Opbergruimte

Je kunt verschillende soorten plastic afval gebruiken om spullen in op te bergen. Bakjes van schepijs zijn erg handig voor het bewaren van batterijen of gereedschap spullen. Je kunt schroeven, spijkers en andere kleine spulletjes ook kwijt in flessen of ijsbakjes. Je kunt plastic flesjes en bakjes ook bewaren voor je kinderen, zodat zij hiermee kunnen knutselen. Soms hebben ze afval nodig voor een schoolproject, omdat de school ook waarde hecht aan minder afval weggooien.

Recycling

Hoe je het ook doet, het is belangrijk dat je plastic afval zoveel mogelijk gerecycled wordt. Dit kun je tegenwoordig ook thuis doen, met speciale machines. Maar een makkelijkere manier is het gescheiden inzamelen van plastic afval. Zo kan het plastic afval namelijk door een afvalverwerkingsbedrijf, bijvoorbeeld Renewi, gerecycled worden en zo worden de afvalstoffen gebruikt voor nieuwe producten.

https://www.renewi.com/nl-nl/zakelijk/soorten-afval/pmd