inter Zakelijk
Image default
Bedrijvengidsen

Wat kunnen bedrijven doen om zich te beschermen tegen phishing? – 3 Tips

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij de aanvaller bedrieglijke e-mails, tekstberichten of websites verstuurt die legitiem lijken, maar in werkelijkheid zijn ontworpen om mensen te manipuleren om persoonlijke informatie of financiële gegevens vrij te geven. Dit is risicovol voor zowel bedrijven als particulieren, omdat nietsvermoedende gebruikers privégegevens verstrekken die vervolgens kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals identiteitsdiefstal, creditcardfraude of financiële zwendel. Het is dan ook belangrijk dat we ons bewust zijn van phishing-aanvallen en maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen slachtoffers. Welke maatregelen kunnen bedrijven ondernemen om zich te beschermen tegen phishing? In dit artikel zetten we enkele tips op een rijtje. 

1. Het ontwikkelen van een anti-phishingbeleid 

Bedrijven kunnen verschillende maatregelen nemen om zich tegen phishing-aanvallen te beschermen. Om te beginnen is het belangrijk dat een effectief anti-phishingbeleid wordt ontwikkeld, door middel van het geven van training en voorlichting aan personeel over het herkennen van phishing-e-mails en andere potentieel schadelijke berichten. 

Daarnaast moeten bedrijven informatie verstrekken over hoe ze phishing-e-mails en andere kwaadaardige berichten kunnen herkennen, bijvoorbeeld door altijd uit te kijken naar verdachte koppelingen of bijlagen, door e-mailadressen van afzenders te controleren om er zeker van te zijn dat ze legitiem zijn en door niet te klikken op koppelingen van onbekende afzenders. Bedrijven moeten hun werknemers ook wijzen op hun verantwoordelijkheid als het gaat om de bescherming van gevoelige gegevens en de privacy van gegevens. Door het bewustzijn van phishing-bedreigingen te vergroten en werknemers te voorzien van kennis, kunnen bedrijven potentiële inbreuken door phishing-aanvallen voorkomen.

2. De implementatie van anti-phishingsoftware 

Het gebruik van e-mailfiltersoftware is uitermate geschikt om verdachte inhoud te detecteren voordat deze de gebruikers bereikt, en het automatisch controleren van alle inkomende communicatie op afwijkingen of tekenen van een phishing-aanval. 

3. Een goed wachtwoordbeleid invoeren 

Daarnaast moeten bedrijven overwegen MFA (Multi-Factor Authentication) te implementeren voor gevoelige accounts en gegevens. Door deze strategieën toe te passen en op de hoogte te blijven van de nieuwste bedreigingen, kunnen bedrijven hun risico om slachtoffer te worden van phishing-aanvallen verkleinen.

Bedrijven kunnen verschillende stappen ondernemen om het wachtwoordbeleid en de cyberveiligheid te verbeteren. Ten eerste moeten zij werknemers aanmoedigen om sterke wachtwoorden aan te maken met een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Ten tweede moeten bedrijven alle medewerkers verplichten hun wachtwoorden regelmatig te veranderen, minstens om de zes maanden. Ten slotte moeten bedrijven tweefactorauthenticatie of Multi-Factor Authenticatie (MFA) afdwingen voor gevoelige accounts en gegevens.