inter Zakelijk
Image default
Energie

Isolatie chips versus bodemparels: welk materiaal is beter voor isolatie?

Bij het isoleren van een huis of gebouw zijn er verschillende materialen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om warmteverlies te voorkomen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Twee veelvoorkomende materialen zijn isolatie chips en bodemparels. In deze blog bespreken we de kenmerken van beide materialen en welk materiaal beter is voor isolatie.

Isolatie chips

Isolatie chips zijn kleine, lichte korrels gemaakt van polystyreen. Ze worden vaak gebruikt voor het isoleren van muren, daken en vloeren. De chips worden in de ruimte geblazen waar isolatie nodig is en vormen vervolgens een isolatielaag. Isolatie chips hebben verschillende voordelen:

  • Ze zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk te verwerken.
  • Ze zijn zeer geschikt voor het isoleren van moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoeken en kieren.
  • Ze zijn brandwerend en waterbestendig.

Bodemparels

Bodemparels, ook wel EPS-parels genoemd, zijn vergelijkbaar met isolatie chips omdat ze ook zijn gemaakt van polystyreen. Het grote verschil is dat bodemparels groter en zwaarder zijn dan isolatie chips. Ze worden vaak gebruikt als isolatiemateriaal onder betonnen vloeren of als opvulmateriaal bij bijvoorbeeld kruipruimtes. Bodemparels hebben verschillende voordelen:

  • Ze zijn zeer geschikt voor het isoleren van vloeren omdat ze sterk en drukvast zijn.
  • Ze zijn milieuvriendelijk omdat ze gerecycleerd polystyreen bevatten.
  • Ze zijn waterbestendig en kunnen vochtproblemen voorkomen.

Isolatiewaarde

Qua isolatiewaarde kunnen bodemparels iets beter isoleren dan isolatie chips omdat ze een hogere dichtheid hebben en daardoor minder warmte kunnen geleiden. Echter, de isolatiewaarde is ook afhankelijk van de dikte van de laag isolatiemateriaal die wordt gebruikt en de manier waarop het materiaal wordt geplaatst. Het is dus belangrijk om te overleggen met een professionele isolatiebedrijf welk type isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Zowel isolatie chips als bodemparels zijn goede opties voor isolatie in de bouwsector. Isolatie chips zijn licht van gewicht en geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen, terwijl bodemparels sterk en drukvast zijn en ideaal voor het isoleren van vloeren. Qua isolatiewaarde zijn bodemparels iets beter, maar het is belangrijk om te overleggen met een professioneel isolatiebedrijf welk type isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. Door te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal kun je energie besparen en bijdragen aan een duurzame toekomst. Laat je isolatie uitvoeren door een bedrijf? Let op dat je kiest voor een gecertificeerd isolatiebedrijf, zodat je niet voor verassingen komt te staan.