inter Zakelijk
Image default
Consumptiegoederen en diensten

Het alledaagse gebruik van gasveren

Het omhoog en omlaag laten bewegen van je bureaustoel, het openen van een achterklep van je auto, het openen en sluiten van busdeuren, het openen van een grote klep, enzovoort. Allemaal dagelijkse handelingen die je zonder het gebruik van een gasveer niet zou kunnen uitvoeren. Zonder het gebruik van een gasveer zouden deze handelingen namelijk te veel kracht kosten. Met een gasveer wordt de beweging makkelijker gemaakt en bovendien wordt er vaak ook een dempende kracht uitgeoefend waardoor een achterklep van een auto niet zomaar naar beneden kan vallen. Gasveren zijn dus onmisbaar en worden gebruikt in talloze dagelijkse attributen. Maar wat zijn gasveren nu precies? En waarvoor worden expliciet gebruikt? 

Wat zijn gasveren?

Er zijn grofweg twee typen gasveren in gebruik. Namelijk de gastrekveer en de gasdrukveer. De gastrekveer is het meest gebruikt, maar ook de gasdrukveer wint steeds meer aan populariteit. Een gasveer is een buisje waarin gas is opgeslagen. In dit buisje zit een veer, die beweegt op de druk van het gas. Door deze drukverplaatsing zal de veer uittrekken of krimpen waardoor beweging en kracht ontstaat. Met deze beweging en kracht kunnen zware elementen worden verplaatst of opgetild, zoals een bureaustoel of de achterklep van een auto. Zonder het gebruik van een gasveer zouden deze artikelen bijna niet te tillen zijn. Bovendien heeft een gasveer een dempende werking, wat voorkomt dat een achterklep van een auto met volle kracht naar beneden komt. Gasveren zijn dus niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Gasveren worden dus gebruikt in consumentengoederen, maar ook in de industrie of in de medische wereld. Denk bijvoorbeeld aan operatiegereedschappen of hoog-laag bedden. 

Hoe kan je gasveren gebruiken?

Zoals aangegeven worden gasveren in het dagelijkse leven veel gebruikt. Zo worden gasveren gebruikt in consumentenproducten, maar ook in gereedschappen, het openbaar vervoer of in de transport. Wil je zelf gasveren gebruiken voor een project? Dan is het handig om te onderzoeken welk type gasveer je nodig hebt. Je hebt namelijk gasdrukveren en gastrekveren die allebei op een andere manier zullen werken. Bovendien zijn gasveren beschikbaar in diverse afmetingen en soorten, zodat voor ieder project een passende gasveer beschikbaar is. Twijfel je welke je moet hebben? Dan kan je altijd advies vragen aan bouwers die regelmatig met gasveren werken. In ieder geval is één ding zeker, en dat is dat gasveren niet meer weg te denken zijn. 

Gasveren; veren die in het dagelijkse gebruik niet meer weg te denken zijn. Je gebruikt ze voor simpele handelingen, zoals het openen van een grote klep of een zware deur, of voor het omhoog en omlaag brengen van een bureaustoel. Ook voor grote toepassingen, zoals in de industrie of in de bouw, worden gasveren volop gebruikt. De veren zijn er in twee varianten die beide een eigen werking hebben. Hoewel het doel hetzelfde is, het eenvoudig op en neer bewegen van bewegende delen, is de toepassing net even anders. Wil je zelf met deze veren aan de slag? Dan is het handig om te weten welke gasveer je precies nodig hebt. Gasveren zijn en er in diverse soorten en maten, dus voor alle projecten is er wel een geschikte gasveer aanwezig.